Historien om Frederikssund Vikingespil
Vores historie
I sommeren år 793 gjorde vikingerne deres entre på historiens scene. De sejlede deres drageskib op på stranden og sprang i land på øen Lindisfarne ved den engelske østkyst og hærgede øens kloster.
I efteråret 1066 ved slaget i Hastings i Sydengland blev vikingerne eftertrykkeligt sendt ud af historiens scene.
Vikingetiden var slut !
Men i sommeren 1952 kom vikingerne igen på scenen. Det skete i forbindelse med en gigantisk byfest i Frederikssund, og siden har vikingerne hver sommer i juni-juli måned befolket den smukke friluftsscene på Kalvøen ved Roskilde Fjord.
Ca. 400 frivillige i alle aldre er med til at skabe de flotte og dramatiske vikingespil, der har gjort Frederikssund kendt som Danmarks Vikingeby i såvel ind- som udland!
Baggrunden for dette var, at Frederikssund Initiativråd blev dannet i 1951 for at markedsføre Frederikssund. Folkene bag Initiativrådet planlagde en byfest i 1952 og foreslog, at alle mænd i byen lod skægget stå. Ikke færre end 669 fulgte opfordringen, hvilket gav genlyd over hele landet. Samtidig fik man ideen om at lave et vikingetableau på Torvet. Skuespiller Per Buckhøj blev engageret som instruktør. Hans manuskript blev baseret på sagnet om kong Skjold.
Byfesten blev en kæmpemæssig succes med en omsætning på omkring een million kr., og Frederikssund kom på landkortet som aldrig før. Det var derfor naturligt, at Initiativrådet valgte at fortsætte i 1953 med et 'rigtigt' teaterstykke - et vikingespil. Per Buckhøj var igen med på ideen. Han skrev vikingespillet Roar og Helge, der blev opført på den friluftsscene på Kalvøen, som den dag i dag er ramme om Vikingespillene. Forestillingen blev atter en succes, og lige siden er der hvert år opført vikingespil i Frederikssund.
I de følgende år skrev Per Buckhøj et nyt vikingespil hvert år - alle med inspiration enten fra Saxos Danmarks Krønike eller fra de nordiske sagaer. Denne inspirationskilde har holdt sig gennem mange år - med få undtagelser.
Initiativrådet, der har afholdt vikingespil siden 1952, var selvsupplerende indtil 2005, hvor Initiativrådet (via vedtægtsændringer) blev ændret til en forening, og navnet er nu: Frederikssund Vikingespil.
Vil man læse mere om Vikingespillet, kan vi henvise til bogen "Vikingespillene i Frederikssund fra 1952 - 2005", skrevet af Anne-Marie Jørgensen, cand.mag i historie og etnologi.
Bogen kan købes i vore kiosker på Vikingepladsen i sæsonen eller ved henvendelse på info@vikingespil.dk.