Amled

Forfatter:
Rolf Dorset

Instruktør:
Pierre Miehe- Renard

Resume:
Hov, mangler der ikke et H i den overskrift ?

Nej der mangler ikke noget. Amled er den jyske sagnkonge, som Saxo Grammaticus skrev om sin Danmarkshistorie Gesta Danorum (danernes bedrifter) engang i 1200 tallet. William Shakespeare blev flere hundrede år senere inspireret af Saxos beretning og skrev skuespillet Hamlet.

For en halv snes år siden - altså mere end 1000 år senere blev Rolf Dorset inspireret af Saxo og skrev forestillingen Amled  til vikingerne i Frederikssund, og den forestilling blev det nye årtusinds første vikingespil.

Amleds far, jarlen Ørvendel, er en sand viking, der værner om danernes ære og ustandselig forsvarer den på krigstogter, hvor han bliver gennembanket af sine fjender. Krigslykken er ikke på Ørvendels side, det er som om at fjenderne altid får et praj om, at jarlen fra Jylland er på krigsstien, så han må gang på gang vende hjem for at samle kræfter og mandskab til endnu et togt. Ørvendel udfarenhed tærer på danernes ressourcer. Folkets utilfredshed stiger, hustruen, kongsdatteren Gerud, bliver svigtet og sønnerne Amled savner sin far. Ørvendels bror Fenge udnytter situationen og tiltusker sig både riget og den skønne Gerud.    

Fenge dræber sin bror og gifter sig med Gerud og bliver dermed stedfar til Amled, der er fortvivlet over faderens død og moderens forræderi. Amled vil hævne sin far, med ved at stedfaderens største ønske er at få stedsønnen af vejen, så for at overleve må Amled spille gal. Fenge er usikker på at Amled virkelig er gal, og derfor sendes Amled afsted på en dødsensfarlig sejltur til Bretland (England) ledsaget af to af Fenges stimænd, Bjarne og Biger, som skal sørge for at Amled kommer helskindet frem til den engelske konge, som så skal eksekvere Fenges grusomme plan......    

I Amled møder vi også Goden - som er mester i at blote (ofre til guderne), Tossesangeren, som er i familie med Odin, smarte handelsmænd, tapre kriger, stolte høvdinge, uhyggelig vølver, flot blæsende lurblæsere, frække børn, fyrige heste, landsbyfolk og mange flere.    

Amled spiller på hele registret af store følelser. Sorg, savn, had, kærlighed, angst, hævntørst og humor, altså et rigtigt vikingespil. Personerne i Amled er ikke renskurede helte og natsorte skurke, men ret så menneskelige. Alligevel finder vi nok ud af , hvem vi skal holde med.