Se maleriet på Vikingepladsen

thumbnail IMG 1033 sofie thorborg pedersen

Hermed lidt info om maleriet: 
 
- Mål: 90*120 cm. 
- Normal salgsværdi hos mig: 7.200 kr. 
- Navn: 'Spirit in the Walls'
- Kunstner: P.S. Thorborg 
- Link til auktionen: https://www.psthorborg.com
- Auktionens løbetid: Frem til den 11/7 kl. 20 - Auktionen forlænges med 5 minutter hver gang der kommer et bud ind i sidste minut. 
 
 
Historien bag:

“Har du set det der træ? Det der bag stenen.” - Jeg gav min lillesøster en albue i siden og pegede ned mod scenen. De klare stemmer fra højtalerne under dagens prøve havde fanget vores opmærksomhed, mens vi legede mellem træerne. Vi vidste ikke om vi måtte være der, men havde alligevel sneget os ind og plantet os i græsset oppe bag tilskuerpladsene. - “Det er det mest perfekte træ, jeg nogensinde har set.” - Tilføjede jeg. Jeg elskede, elsker træer.

Ikke langt fra os, på tilskuerrækkerne, sad en lille flok drenge, ikke meget ældre end mig. Dengang var jeg 13 år. Jeg havde ikke talt højt (Eller hvad.. Jeg taler altid højt...), men pludselig drejede en af drengene hovedet, og så på os. E ørering glimtede i solen og han så drillesyg ud. Han lignede ingen af de drenge jeg kendte fra skolen. -“Det er altså en busk..” - Både min søster og jeg blev lidt generte over at være blevet opdaget, men han sagde ikke noget til, at vi var der. Kiggede bare på os. - “Man er sgu da ikke almindelig, når man løber rundt og leger med bue...” - Han skævede til den store hjemmelavede buede, som lå i græsset ved siden af mig og nikkede mod den. - “Det er da dig, der er klædt ud som viking!” - Gav jeg igen. Vi smilede begge.

19/3-2020 skete noget ufatteligt. Noget som de færreste sikkert har kunnet forstille sig, da Gimle med et stod i flammer, og en rigdom, som ikke kan købes for penge gik op i røg i løbet af få timer. Utallige års fortællinger, karakterer og minder.

Jeg skal ikke se mig fri for at have fældet en tåre, da min egen 14 årige Ketilø, min første rolle i vikingespillet, var blandt. Jeg blev ved at se for mig en anden, sorgløs tid som nu en gang for alle var væk. Det fine, ildfarvede, vægtløse stof der blev spist af glubske flammer som et rovdyr. Jeg kan ikke forestille mig, hvilken sorg det må have medført for dem, som har investeret halvdelen af deres liv i spillet.

Mit maleri - ‘Spirit in the Walls’ - handler om et minde. Kristtjørnen (det perfekte træ, som i virkeligheden var en busk) ér heller ikke længere. Og jeg måtte bladre igennem 1000-1500 fotos fra pladsen for at finde et med træet på. Utroligt hvordan noget kan have stået lige der i front i så mange år, og alligevel findes der nærmest ikke et direkte billede af det... Jeg har selv taget mange billeder af det gennem årene, for jeg har altid vidst, at jeg skulle male det en dag. De er dog alle gået tabt med tiden.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at kristtjørnen er noget der betyder vældig meget for vikingerne. Det blev klart den dag, jeg bar maleriet ned gennem pladsen, for at aflevere det hos formanden. Det er rart at vide, at det ikke kun har betydning for mig.

Træet er der ikke mere. Men det er der alligevel. Jeg havde engang en lektor som talte om, hvor svært det er at ændre på en virksomheds kultur. For kulturen sidder i væggene. Er der blot én tilbage fra den gamle organisation, så smitter stemningen også til de nye. Udsagnet er jeg ikke helt enig i.

Ånden sidder jo netop ikke i væggene. Den lever i os. Den lever i jer, som er her endnu og bærer den videre. Som et gammelt, klogt træ med alle sine grene der kaster skygger.

De gamle kostumer er væk. Tiden er fløjet, træet er fældet, og vi har taget afsked med mange, som vi elsker. Nogle var for unge, og alle har de efterladt et savn. Men ånden bærer vi, bærer I videre. Gammelt og nyt hvert eneste år. Igennem udfordringer, flammer og Covid19.

Det magiske lys. Ild, projektører og solnedgang på en gang. Gløder og magi i luften der omgiver os.

Her er drengen ikke klædt ud som viking. Han ER bare.

Venlig hilsen
Sofie Thorborg Pedersen

 

English French German